Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citace

Nadechujete se a vydechujete po celý den a noc, ale nikdy si toho nejste vědomi, nikdy ani na sekundu na to nesoustředíte svou mysl. Zkuste to udělat právě nyní. Nadechněte se a vydechtěte jako obvykle, bez jakéhokoliv úsilí nebo napětí. Nyní, přiveďte svou mysl, aby se soustředila na nádech a výdech, nechte mysl pozorovat a všímat si nadechování a vydechování, nechte mysl, aby si byla vědoma a byla bdělá vašeho nádechu a výdechu. 

Ať už chodíte, stojíte, sedíte, ležíte nebo spíte, ať už natahujete nebo ohýbáte své končetiny, ať už se rozhlížíte kolem, ať už se oblékáte, mluvíte nebo mlčíte, ať už jíte nebo pijete, dokonce i když vykonáváte potřebu – při těchto a dalších činnostech byste si měli být plně vědomi a pozorní toho, co právě teď děláte.  To jest, že byste měli žít v přítomném okamžiku, v tom co právě děláte. 

Lidé zpravidla neprožívají své životy v přítomném okamžiku. Žijí v minulosti nebo v budoucnosti. Ačkoliv to vypadá, že právě teď a tady něco dělají, jsou myšlenkami někde jinde, ve svých imaginárních problémech a starostech, obvykle ve svých vzpomínkách na minulost nebo ve svých přáních a spekulacích ohledně budoucnosti. Proto tedy nežijí v tom, ani se neradují z toho, co dělají právě teď. Proto jsou nešťastní a nespokojení s přítomným okamžikem, s prací, kterou právě dělají a přirozeně se nemohou plně odevzdat tomu, co vypadá, že právě dělají.

 Walpola Rahula: What the Buddha Taught, 1974

 

Všímavost (bdělá pozornost) je schopnost, kterou všichni lidé již mají. Nicméně, jako každou jinou schopnost, čím více ji procvičujete, tím snadnější je ji používat. 

Susan M. Orsillo PhD, Lizabeth Roemer PhD - The Mindful Way Through Anxiety, 2011

 

Všímavost (bdělá pozornost) je o pozorování bez posuzování, být soucitný sám se sebou. Když se nad vámi vznáší neštěstí nebo stres, spíše než to brát osobně, učíte se k nim přistupovat jako by to byly černé mraky na nebi a pozorovat je s přátelskou zvídavostí jak jsou unášeny pryč.    

Profesor Mark Williams, Danny Penman PhD - Mindfulness A Practical Guide to Finding Peace in a Frantic World, 2011

 

Všímavost (bdělá pozornost) je způsobem jak být přátelští sami k době a k našim prožitkům.

Nejlépe se postaráme o svou budoucnost věnováním pozornosti přítomnému okamžiku tady a teď.

Meditace je způsob bytí, ne technika. Meditace není o tom dosáhnout něco jiného. Je to o tom, dovolit sám sobě být přesně tam, kde zrovna jste a být přesně takovým, jakým jste a stejně tak dovolit světu být přesně takovým jakým je v tomto přítomném okamžiku.

S našimi mobilními telefony a PDA zařízeními jsme nyní schopni být kdykoliv ve spojení s každým a se všemi. Postupem času na sebe bereme riziko, že nikdy nebudeme ve spojení sami se sebou.

Neexistuje jiný čas než právě teď. 

Jon Kabat-Zinn PhD - Arriving at Your Own Door: 108 Lessons in Mindfulness